"Marka" hakkında herkesin bir fikri var. Bu kimi zaman bir Marka Bilinirliği sohbetinde, kimi zaman Marka Değeri ölçmede geçen ucu bucağı olmayacak bir sohbet gibi gözüküyor gözüme.
Dev markalar var.
Bisküvi üreten şirketler, hastaneler, lastik ayakkabı yapan DEV markalar...
Çalıştığım iş yerimin başarısı benim başarım, okulumun imajı beni doğrudan etkiler. Ailem-doğduğum yer, ırkım, dilim, dinim ve daha birçokları benim bileşenlerim.
O halde bende MARKA'yım.

Bir pazarlamacı olmak gerekmiyor, herkesin kişisel markasını yaratması şart.
Hani herşey Pazarlama ya aslında, hep öyle diyorduk, işte insan ilk önce kendisini "pazarlama"lı.
Çok genel bir doğrudur, neyi nasıl ürettiğinden çok ne kadar sattığın önemli.
Yeni mezun sayılabilecek olan benim bu konuda çok bilmişçe ahkam kesecek halim yok pek ama kendi doğrularımı paylaşmadan da edemedim.
Öncelikle, kendimizi bir ürün gibi görüp bunun fırsatlarını, tehditlerini güçlü ve zayıf yönlerini listeleyip kendi SWOT'umuzu yapmalıyız. Bunlar perde arkasında kalacak olan bizim verilerimizdir.
Kendimizi bu ürünün pazarlama müdürü olarak düşünerek sürece başlayalım.
Ben süreci üniversiteden başlatacağım.
Kuşkusuz ki üniversite adı- bölümü kariyerimizin en önemli parçası, ancak bunu da çok fazla değiştirebilme şansımız yok maalesef. Ben Endüstri Mühendisi olmayı çok istedim, yüksek de bir puan aldım ancak ismi olan üniversiteden biri için yinede düşüktü.
Üniversite önemli mi kısmında ise, "yapamadığım" görüşmelere dayanarak söylüyorum ki, yeni mezunsanız EVET ÖNEMLİ!
Ama tabii ki dünyanın sonu da değil, yada sizi sınırlandıracak bir engel değil.
ÜNİVERSİTEDE;
- Mümkün olduğunca kısa sürede hangi alanda çalışmak istediğine karar verin. Seçmeli derslerinizi bu doğrultuda seçmeniz faydalı olacaktır.
- Mutlaka kulup işlerinde çalışın, kulup kurma şansınız varsa kurun, etkinlikler yapın, profesyonelleri davet edin,teknik geziler düzenleyin. Bu sizin hem networkunu genişletir, hemde organizasyon ve yönetim yeteneklerinizi geliştirir. Bu tarz faliyetler herzaman bir kriz yönetimi koordinasyonunu gerektirir ve profesyonel hayatınızda sakin ve makul kararlar almanızı sağlar.

NE İSTEDİĞİNİZİ BİLİN
- Hedeflerinizi sahip olduğunuz güçlü yanlarınıza göre belirleyin, önemli olan herşeyde çok iyi olmak değilde, çok iyileri öne çıkarmaktır.
- En önemli veri kaynağımız aslında zayıf yönlerimiz, bunları geri plana atabildiğimizde, daha doğru bir kelime olarak "aşabildiğimizde" kendimizi yenilemiş oluyoruz.
ÇEVRENİZDEKİ İNSANLAR SİZİN MÜŞTERİLERİNİZ
-Arkadaşlarınız, aileniz, hocalarınız, en sevdiğiniz ofis arkadaşınız, nefret ettiğiniz eski patronunuz, dedikoducu iş arkadaşınız, ev işleri için gelen yardımcı bayan, sitenizin güvenlik görevlisi, o çalışmayı çok isteğiniz şirkette insan kaynaklarında çalışan az samimi arkadaşınız... Hepsi kendimizi anlatmamız gereken potansiyel müşterilerimiz bizim.
-Hayallerinizden, hedeflerinizden, gelecek planlarınızdan, nasıl bir iş nasıl bir aile hayatı isteğinizden bahsedin.
-Kendi imajını oluşturup, mevzu bahis siz olduğunuzda insanların kafasında oluşan profilin, istediğiniz profil olması için elinizden geleni yapın.
DİJİTAL AYAK İZİNİZ OLSUN

Aynen öyle, insanların sizin hakkında birşey araştırdığında karşılarına çıkmasını istediğiniz imajı yayınlayın.
Hepimiz birbirimiz hakkında araştırma yapıyor zaman zaman stalking boyutlarında işi abartabiliyoruz, kendinizi daha iyi anlatıp tanıtabileceğiniz platformlarda mutlaka bulunun.
Sonuçta bu da sizin viral reklamınız...

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder